ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Η τροφική αλλεργία αποτελεί μια ανεπιθύμητη αντίδραση που συμβαίνει μετά την κατανάλωση τροφής. Ο όρος ανεπιθύμητη αντίδραση σε τροφή είναι γενικός και αναφέρεται σε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εκδήλωση ακολουθεί την κατανάλωση τροφής. Ο όρος αλλεργία σε τροφή περιλαμβάνει μόνο τις ανοσολογικού τύπου αντιδράσεις σε τροφές που είναι άμεσου ή επιβραδυνόμενου τύπου. Το ποσοστό των παιδιών που προσβάλλονται από τροφική αλλεργία κυμαίνεται σε 6-8%, ενώ στους ενήλικες η συχνότητα είναι 1-2%.
Περίπου 35% των παιδιών που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα έχουν τροφική αλλεργία. Τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, κωλικοί και έμετοι ή διάρροια μπορεί να εμφανιστούν μερικά λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση της υπεύθυνης τροφής και μπορεί να συνοδεύονται από κνίδωση, αγγειοοίδημα, δυσκολία στην αναπνοή ή και παράταση εκπνοής. Σε σπάνιες περιπτώσεις το άσθμα είναι η μοναδική εκδήλωση μιας τροφικής αλλεργίας, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 6% των ασθματικών παιδιών έχουν ιστορικό παράτασης εκπνοής προκαλούμενο από τροφές.
Μια πολλαπλή τροφική αλλεργία είναι δυνατό να προκαλέσει αλλεργική ηωσινοφιλική γαστροεντεροκολίτιδα. Τα συμπτώματα σχετίζονται με το βαθμό της ηωσινοφιλίας αλλά και με το όργανο που προσβάλλεται. Προσβολή του στομάχου είναι δυνατό να εμφανιστεί με κοιλιακό άλγος, αναγωγές, εμέτους, δυσφαγία και άρνηση λήψης τροφής. Σε περίπτωση προσβολής του εντέρου κυρίαρχο σύμπτωμα της τροφικής αλλεργίας συχνά αποτελεί η χρόνια διάρροια και η επιμονή των συμπτωμάτων παρά την θεραπευτική παρέμβαση. Συμπτώματα σοβαρής νόσου αποτελούν η αιμορραγία του γαστρεντερικού, η σιδηροπενική αναιμία, η υπολευκωματιναιμία (λόγω απώλειας πρωτεϊνών από το γαστρεντερικό) και η υπολοιπόμενη ανάπτυξη.
Η αλλεργιολογική διερεύνηση περιλαμβάνει τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού (Skin Prick Tests), τις επιδερμικές δοκιμασίες (patch tests), ενώ οι δοκιμασίες πρόκλησης στα αλλεργιογόνα των τροφών αποτελούν τον κανόνα της διάγνωσης.
Η τροφική αλλεργία αποτελεί μια ανεπιθύμητη αντίδραση που συμβαίνει μετά την κατανάλωση τροφής. Ο όρος ανεπιθύμητη αντίδραση σε τροφή είναι γενικός και αναφέρεται σε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εκδήλωση ακολουθεί την κατανάλωση τροφής. Ο όρος αλλεργία σε τροφή περιλαμβάνει μόνο τις ανοσολογικού τύπου αντιδράσεις σε τροφές που είναι άμεσου ή επιβραδυνόμενου τύπου. Το ποσοστό των παιδιών που προσβάλλονται από τροφική αλλεργία κυμαίνεται σε 6-8%, ενώ στους ενήλικες η συχνότητα είναι 1-2%.
Περίπου 35% των παιδιών που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα έχουν τροφική αλλεργία. Τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, κωλικοί και έμετοι ή διάρροια μπορεί να εμφανιστούν μερικά λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση της υπεύθυνης τροφής και μπορεί να συνοδεύονται από κνίδωση, αγγειοοίδημα, δυσκολία στην αναπνοή ή και παράταση εκπνοής. Σε σπάνιες περιπτώσεις το άσθμα είναι η μοναδική εκδήλωση μιας τροφικής αλλεργίας, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 6% των ασθματικών παιδιών έχουν ιστορικό παράτασης εκπνοής προκαλούμενο από τροφές.
Μια πολλαπλή τροφική αλλεργία είναι δυνατό να προκαλέσει αλλεργική ηωσινοφιλική γαστροεντεροκολίτιδα. Τα συμπτώματα σχετίζονται με το βαθμό της ηωσινοφιλίας αλλά και με το όργανο που προσβάλλεται. Προσβολή του στομάχου είναι δυνατό να εμφανιστεί με κοιλιακό άλγος, αναγωγές, εμέτους, δυσφαγία και άρνηση λήψης τροφής. Σε περίπτωση προσβολής του εντέρου κυρίαρχο σύμπτωμα της τροφικής αλλεργίας συχνά αποτελεί η χρόνια διάρροια και η επιμονή των συμπτωμάτων παρά την θεραπευτική παρέμβαση. Συμπτώματα σοβαρής νόσου αποτελούν η αιμορραγία του γαστρεντερικού, η σιδηροπενική αναιμία, η υπολευκωματιναιμία (λόγω απώλειας πρωτεϊνών από το γαστρεντερικό) και η υπολοιπόμενη ανάπτυξη.
Η αλλεργιολογική διερεύνηση περιλαμβάνει τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού (Skin Prick Tests), τις επιδερμικές δοκιμασίες (patch tests), ενώ οι δοκιμασίες πρόκλησης στα αλλεργιογόνα των τροφών αποτελούν τον κανόνα της διάγνωσης.